duminică, 4 ianuarie 2015

Tort Egiptean


Un tort exceptional pe care il aveam in plan de mult timp, insa l-am pus pe lista de sarbatori si a avut un mare succes.


Ingrediente:

Blat(3 foi):
  • 6 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri de faina
  • 40 g nuci macinate
Crema de galbenusuri:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 3 linguri de amidon
  • 340 ml lapte
  • 170 g unt moale, la temperatura camerei
  • 2 linguri zahar pudra
  • esenta de vanilie
Crema de frisca si caramel:
  • 200 g zahar
  • 120 g miez de nuca
  • 200 ml frisca lichida
  • pentru decor 140 g nuca maruntita

Mod de preparare:


Crema de galbenusuri:
  • Am inceput cu prepararea cremei de galbenusuri pentru a avea timp sa se raceasca.
  • Amestecam intr-o craticioara galbenusurile cu zaharul si amidonul. Adaugam treptat laptele si amesteca cu un tel. Dam oala pe foc mic si amestecam pana cand compozitia se ingroasa. La final se adauga esenta de vanilie, apoi se lasa la racit. Acoperim crema cu folie alimentara pentru  nu se forma acea crusta deasupra.
  • Pana cand crema se raceste de ocupam de blaturi.

Blat:
  • Mixam albusurile spuma si adaugam zaharul treptat continuand sa mixam.
  • Punem faina si nucile macinate si amestecam usor(compozitia trebuie sa ramana pufoasa).
  • Impartim compozitia in 3 parti egale si coacem 3 foi. Punem prima parte din compozitie intr-o tava cu diam de 24cm tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru aprox.10-15 min pana cand se rumeneste putin. Procedam la fel si cu celelalte 2 foi si le lasam la racit.


  • Dupa ce crema de galbenusuri s-a racit complet, intr-un vas separat mixam untul cu zaharul pudra si il adaugam treptat in crema de galbenusuri. Ne folosim de mixer pentru a incorpora untul in crema.


Crema de frisca si caramel:
  • Punem zaharul intr-o cratita si o dam pe foc mic pana cand acesta se caramelizeaza.
  • Cand zaharul este topit complet adaugam nuca si amestecam, apoi turnam imediat pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit.
  • Dupa ce nucile caramelizate s-au racit, le zdrobim cu un sucitor apoi le punem in robot si le maruntim.

  • Mixam bine frisca si o amestecam cu nucile caramelizate.


Asamblare:
  • Punem pe un platou un blat de tort, adaugam un strat din crema de vanilie si un strat din cea de frisca si caramel. Lasam deoparte cateva linguri din crema de vanilie pentru a imbraca tortul. Continuam asa pana cand terminam blaturile si cremele(mai putem pastra din crema de vanilie sau putina frisca pentru decor). 



  • La final imbracam tortul cu nuca maruntita(coapta putin la cuptor) si il ornam dupa plac.
  • Il lasam la frigider pentru minim 2 ore.






8 comentarii:

  1. Ce bine arata!!! Imi place mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Laura! Te invit sa servim o felie :D

      Ștergere
  2. Un tort foarte frumos si festiv!

    Cu drag,
    Anca

    RăspundețiȘtergere
  3. Foile se mai insiropeaza sau lasam tortul peste noapte, sa se inmoaie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foile nu se insiropeaza, se vor inmuia de la crema. Se poate lasa peste noapte la frigider, insa sunt suficiente si cateva ore(cel putin 2 ore).

      Ștergere

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Te astept si pe Facebook!

Recent Posts

Popular Posts

Unordered List

Text Widget

DULCIURI DIVERSE

Un produs Blogger.

Persoane interesate

Translate

About Us

Libris.ro

Definition List

Ordered List

Theme Download

Sample Text

Copyright © Deyu's Delights | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com